Cărbune medicinal (activ): ce este și ce beneficii are?

01/29/2023
de catre alex Doe
carbune medicinal

Ce este cărbunele activat?

Cunoscut pentru puterile sale de detoxifiere, cărbunele activat este o formă de carbon pur de mare porozitate, cu proprietăți atribuite suprafeței sale, printre care, îndepărtarea impurităților.

Deși este foarte asemănător cu cărbunele folosit la grătare, de fapt cărbunele activat este produs prin arderea materiei organice, precum coji de lemn și nucă de cocos, în condiții extreme: temperaturi ridicate și oxigen scăzut.


Pentru ce se folosește cărbunele activ?

Funcția principală a cărbunelui activat este de a elimina impuritățile din organism, din acest motiv produsul este utilizat pe scară largă în cazurile de intoxicații cu alimente, medicamente sau anumite substante chimice.

Pe lângă faptul că ajută la detoxifierea organismului, cărbunele activat este folosit pentru tratarea disfuncțiilor, albirea dinților și în cosmetică. În spitale, poate fi folosit pentru detoxifiere de medicamente, otrăvuri sau agenți chimici. Dacă este folosit conform indicatiilor, cărbunele activat este extrem de benefic.


Beneficiile cărbunelui activat

Principalele beneficii ale cărbunelui activat sunt:

1. Detoxifiere corporală

Cărbunele activat poate fi folosit în intoxicații cu medicamente, metale grele, pesticide și substanțe nocive cu care venim în contact zilnic, se acumulează în corpul nostru și poate duce la modificări hormonale (perturbatori endocrini), creștere în greutate, deficit de minerale (din cauza la dificultăţi de absorbţie cauzate de toxine) şi predispoziţie la  Alzheimer  şi Parkinson.

Datorita principiilor sale active, capacitatea mare de absorbtie face ca carbunele activat sa indeplineasca principala functie de detoxifiere. Eliminarea toxinelor din organism il face sa isi indeplineasca functiile eficient.

2. Face pielea mai frumoasă

Aplicat pe piele, carbunele medicinal, controlează uleiul, reduce dimensiunea porilor și, de asemenea, punctele negre, făcând pielea mai iluminată, uniformă, fermă și moale.

Măștile cu cărbune activat ajuta la curățarea în profunzime a pielii, îndepărtând poluanții, toxinele, resturile de machiaj și uleiul, reducând porii și punctele negre, fără a îndepărta hidratarea (apa), promovând pielea luminoasă, uniformitatea, netezimea.

3.Contribuie la eliminarea gazelor

Un studiu din Jurnalul American de Gastroenterologie a constatat că cărbunele activat poate preveni formarea gazelor intestinale prin legarea de alimentele care produc gaze. [studiu 1]

4. Oferă strălucire părului

Cărbunele activat ajută la îndepărtarea impurităților de pe scalp, făcând părul mai strălucitor și mai mătăsos. In plus, ajuta la prevenirea dermatitei seboreice (matreata).

5. Ajută la controlul colesterolului

Pe măsură ce absoarbe grăsimea și o scoate din organism, poate ajuta la controlul colesterolului. Cu toate acestea, trebuie utilizat numai sub supraveghere medicală.

6. Albirea dintilor

Cărbunele activat poate fi indicat și pentru albirea dinților, dar cu utilizare prelungită poate face dinții sensibili și fragili. Prin urmare, este esențial să discutați cu medicul dentist înainte de a-l folosi.

7. Ajută la prevenirea mahmurelii

Cărbunele activat previne absorbția altor substanțe chimice care alcătuiesc băuturile alcoolice, cum ar fi îndulcitorii artificiali, sulfiții și alte toxine, astfel încât poate ajuta la reducerea simptomelor mahmurelii.


Efecte secundare

Când este utilizat incorect și fără aviz medical, cărbunele activat poate provoca următoarele reacții adverse:

 • Scaune inchise la culoare
 • Vărsături;
 • Constipație (constipație);
 • diaree 
 • Asimilarea incorecta a nutrientilor atunci când sunt utilizate în exces pentru efectul detox.

Cum se administreaza cărbune activ?

Cărbunele activat poate fi găsit sub formă de pastile, pulbere și tablete. Doza variază în funcție de indicația de utilizare. Doar un medic ar trebui să indice utilizarea și doza necesară pentru ca consumul să fie sigur și efecte neplăcute să fie reduse la minim.

Pentru prevenirea mahmurelii, doza recomandată pentru adulți este de 1 g de cărbune activat înainte de a consuma băuturi alcoolice și de 1 g după consum.


Carbune medicinala contraindicatii

Utilizarea cărbunelui activat este contraindicată în următoarele cazuri:

 • femei gravide;
 • Alăptarea;
 • Copii;
 • Hipersensibilitate a unor componente;
 • Ocluzie intestinală;
 • Probleme gastrointestinale;
 • Chirurgie intestinală;
 • Persoanele care au ingerat substanțe corozive.

Cărbunele activat nu trebuie utilizat de către copiii sub 2 ani, sau de către persoanele cu obstrucție intestinală sau probleme gastrointestinale.

De unde să cumpărați cărbune activ?

Dacă medicu v-a indicat utilizarea cărbunelui activat, îl puteți achiziționa din magazine specializate de produse naturiste, farmacii și site-uri web. Cu toate acestea,  este esențial să cunoaștem originea produsului. In magazinul drsam.ro avem o gama variata de suplimente cu carbune medicinal la preturi accesibile.

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu