Beta-glucan: beneficii, proprietati, alimente

01/21/2023
de catre alex Doe
BetaGlucan

Beta glucan si proprietatile sale

Beta glucanii sunt nutrienți care pot stimula imunitatea și pot lupta împotriva infecțiilor bacteriene. Cercetările privind cancerul arată rezultate neconcludente cu privire la beneficiile beta glucanului în îngrijirea cancerului. Pentru persoanele diagnosticate cu mezoteliom, beta glucanii le pot îmbunătăți bunăstarea, pe lângă alte beneficii.

Ce sunt beta glucanii?

Beta glucanii sunt compuși ai zahărului care se găsesc în bacterii, drojdie, ciuperci, alge și plante precum ovăz și orz.

Sunt o sursă de fibre solubile, iar cercetările sugerează că pot reduce colesterolul marit și pot îmbunătăți afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczeme, escare, răni și arsuri.

Beneficiile potențiale includ:

 • Sprijinirea sistemului imunitar în lupta împotriva infecțiilor bacteriene.
 • Îmbunătățirea activității celulelor ucigașe naturale, o parte a sistemului imunitar care recunoaște și atacă celulele canceroase.

Beta glucanii sunt, de asemenea, prebiotice, care sunt hrana pentru bacteriile sănătoase din sistemul digestiv uman. Colecția de bacterii din intestin este denumită în mod colectiv microbiom.

Persoanele diagnosticate cu mezoteliom care doresc sa foloseasca beta glucan ar trebui să se consulte mai întâi cu medicul oncolog pentru a discuta potențialele interacțiuni medicamentoase, efectele secundare și doza.

Cum funcționează beta glucanul?

Beta glucanii nu atacă cancerul în mod direct, dar stimulează indirect sistemul imunitar să atace celulele canceroase.

Beta glucanii sunt absorbiți mai întâi în intestinul subțire și divizați în părți mai mici. Aceste substanțe intră apoi în circulație unde interacționează cu măduva osoasă și cu diferite părți ale sistemului imunitar.

Odată ce sunt în sistemul imunitar, cercetătorii cred că beta glucanii:

 • Îmbunătățește activarea imunitară, ceea ce se traduce în activitate anticanceroasă.
 • Stimulează celulele imune pentru a produce compuși anticancer numiți citokine, care reglează inflamația și ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor precum cancerul.

Cercetări despre beta glucani și cancer

Cercetătorii nu au studiat efectele beta glucanului în mezoteliom, dar au studiat alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar.

Studii despre beta glucani și cancer

O revizuire sistematică din 2021 a studiilor privind beta glucanii fungici ca adjuvant pentru pacienții cu cancer a constatat că majoritatea studiilor au raportat o depresie redusă a sistemului imunitar și o recuperare mai bună a numărului de celule albe din sânge la pacienții care primesc chimioterapie sau radiații. De asemenea, a găsit studii care nu au raportat nicio diferență cu utilizarea beta glucanului, ceea ce a determinat cercetătorii să sugereze cercetări suplimentare.

Studiile epidemiologice sugerează că dietele care conțin beta glucani pot preveni sau încetini dezvoltarea cancerului, inclusiv cancerul de sân și cancerul gastric, potrivit unei recenzii din 2019 publicată în Critical Reviews in Food Science and Nutrition [1].

Majoritatea cercetărilor privind cancerul asupra beta glucanului au fost efectuate în eprubete și studii pe șoareci, cu puține studii efectuate pe oameni, potrivit unei recenzii din 2013 publicată în Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry. Studiile pe oameni au fost efectuate în afara SUA și au raportat un impact pozitiv asupra supraviețuirii și calității vieții pacienților.

Un studiu din 2012 publicat în revista Surgery Today arată că Japonia a aprobat un beta glucan derivat din ciuperci pentru a fi utilizat cu chimioterapie pentru a trata cancerul gastric și cancerul colorectal și pentru a prelungi remisiunea în rândul pacienților cu cancer pulmonar cu celule mici [2].

Mai multe studii arată că beta glucanii pot stimula sistemul imunitar la pacienții cu cancer în stadiu avansat, potrivit unei recenzii din 2009 publicate în Journal of Hematology and Oncology [3]. Un studiu din revizuire a constatat că un extract de beta glucan a redus tumorile la peste 60% dintre participanții cu tumori pulmonare, hepatice și mamare, dar validitatea studiului a fost pusă sub semnul întrebării de un cercetător independent.

Un alt studiu la pacienții cu cancer pulmonar în stadiu avansat a constatat că beta glucanul a avut efecte neconcludente și mixte asupra sistemului imunitar.

Mai multe cercetări trebuie efectuate în Statele Unite pentru a ajunge la un consens cu privire la beneficiile beta glucanilor în îngrijirea cancerului.

Alimente care conțin beta glucan

Medicii recomandă, în general, oamenilor să mănânce alimente care conțin beta glucan, cum ar fi ciupercile și algele marine, pentru a obține acești nutrienți prin dieta lor, în loc să ia un supliment. Cu toate acestea, suplimentele de beta glucan sunt disponibile și, în general, sunt considerate sigure și bine tolerate.

Plantele și ciupercile comestibile care conțin beta glucan includ:

 • Ovăz, orz, grâu, secară și sorg
 • Alge
 • Drojdie de bere
 • Reishi, shiitake și ciuperci maitake

Orzul și ovăzul au cea mai mare cantitate de beta glucani per porție. O cană de orz fiert oferă 2,5 grame de beta glucani, în timp ce o ceașcă de fulgi de ovăz conține 2 grame din această fibră sănătoasă.

Încorporarea regulată a alimentelor bogate în beta glucani în dieta dumneavoastră este o opțiune bună pentru a obține potențialele beneficii pentru sănătate ale acestei substanțe.

Efecte secundare potențiale ale beta glucanului

Consumul unei cantități recomandate de beta glucani prin alegeri dietetice poate să nu provoace efecte secundare, dar administrarea unui supliment de beta glucan are potențiale efecte secundare și riscuri, inclusiv: diaree, dureri de spate și articulații și erupții cutanate. 

Efectele secundare pot diferi în funcție de faptul dacă un pacient ia suplimentul oral sau intravenos.

Posibilele efecte secundare ale suplimentelor cu beta glucan includ:

 • Diaree
 • Greaţă
 • Vărsături

Posibilele efecte secundare ale beta glucanului intravenos includ:

 • Dureri de spate și articulații
 • Febră și frisoane
 • Urinarea excesivă
 • Diaree
 • Modificări ale tensiunii arteriale
 • Iritatii ale pielii
 • Noduli limfatici umflați

În timp ce suplimentele cu beta glucan au un istoric bun de utilizare în siguranță, este posibil să nu fie sigure pentru toată lumea. Aceste produse ar putea agrava efectele secundare gastrointestinale ale tratamentului cancerului și pot interfera cu anumite medicamente.

Dacă doriți să luați beta glucan sau să utilizați orice tip de terapie complementară, discutați mai întâi cu medicul oncolog pentru a vă asigura că este în regulă să utilizați aceste produse.

Surse suplimentare:

Cercetări despre beta glucani, link: https://www.asbestos.com/treatment/alternative/dietary-supplements/beta-glucan/

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu